Neem makkelijk contact op

Zelfstandigen

Zoek je een boekhouder dichtbij? Wij adviseren je op google ‘Gestoria’ en je plaatsnaam in te toetsen

Algemeen

Zelfstandig ondernemers dienen in Spanje aan verplichtingen te doen en krijgen met belastingen en sociale premies te maken. De belangrijkste aspecten zetten we hier kort uiteen.

Inkomstenbelasting

De winst die zelfstandigen maken valt in de gewone progressieve schaal van de inkomstenbelasting.

Per kwartaal dient een opgave van de omzet en kosten te worden gedaan. Afhankelijk van de inhoudingen (bronbelasting) die op de uitgaande facturen door klanten al afgedragen zijn wordt er bepaald of er inkomstenbelasting bijbetaald dient te worden.

Bij het doen van de jaaraangifte inkomstenbelasting kunnen de inhoudingen die door klanten gedaan zijn en de betalingen die gedurende de kwartalen zijn verricht worden verrekend. Het verschil dient dan te worden bijbetaald of kan worden teruggevorderd.

BTW

Indien er sprake is van een BTW activiteit – een dienst of product waar BTW over dient te worden berekend – dan dient er per kwartaal ook een btw-aangifte te worden gedaan. Aan het eind van het jaar dient er een samenvattende aangifte te worden gedaan.

Kosten

Houdt er rekening mee dat zelfstandige ondernemers in Spanje een maandelijke sociale premie dienen af te dragen (´cotización´). Deze bedraagt ongeveer 295 euro per maand en kun je zien als bijdrage aan het ziekenfonds en volksverzekeringen waar de ondernemer in Spanje recht op heeft. Hoewel veel startende ondernemers in Spanje deze bijdrage aan de hoge kant vinden, hoeft er geen (aanvullende) ziektekostenverzekering, die in Nederland verplicht is, afgesloten te worden.

Nieuwe ondernemers kunnen aanspraak maken op een tijdelijke korting op de maandelijkse bijdrage. Mail ons voor meer informatie.

Boekhouding

Zelfstandigen dienen registers bij de houden van uitgaande en inkomende facturen voor in geval van inspecties. Een boekhouding met journaalposten per beweging is niet verplicht.

Verzorgen verplichtingen in Spanje

Sinds de oprichting van Euro Economics ligt onze focus op de dienstverlening aan internationale bedrijven in Spanje. Zelfstandige ondernemers in Spanje zijn we ook graag van dienst als er voldaan wordt aan de hieronder genoemde voorwaarden. Alleen dan kunnen we van toegevoegde waarde voor je zijn.

  • Jouw klanten bevinden zich in het buitenland, bijvoorbeeld Nederland.
  • Je wilt in het Nederlands communiceren.
  • Je wilt je administratie maximaal automatiseren. 

Daarnaast kijken we naar het groeipotentieel van je onderneming en hoe we je daar eventueel bij kunnen ondersteunen.

Enkele activiteiten vallen nadrukkelijk buiten onze adviespraktijk  in verband met specifieke regelgeving  waarop we onvoldoende zijn ingesteld. Het gaat dan onder andere om de horeca- en de autobranche.

Het voordeel van EuroEconomics is dat je met ons nergens omkijken naar hebt. We werken met ultramoderne software waarmee je real time inzicht hebt in je financiën vanaf iedere willekeurige computer of mobiele telefoon en van je facturen hoef je alleen nog maar een foto te maken die automatisch in ons systeem terecht komen. Dit bespaart je tijd waardoor je meer tijd voor je core business hebt.

Lokaal boekhoudkantoor (‘gestoria’)

Mochten wij niet de juiste partner voor je zijn dan adviseren we je om een goed bekend staande ‘gestoria’ te zoeken in de gemeente waar je je bedrijf wilt vestigen.

Een ‘gestoria‘ is een kantoor dat belastingaangiften en formaliteiten verzorgd en de weg weet in de Spaanse burocratie. Er zijn grote kwaliteitsverschillen. Via internet (google) kan uiteraard een voorselectie worden gedaan:

  • Heeft de website een professionele uitstraling?
  • Kan er in het Engels gecommuniceerd worden?
  • Wordt er melding gemaakt van internationale ervaring?
  • Zijn ze gespecialiseerd op bedrijven (of doen ze ‘van alles’)?
  • Werken er per vakgebied meerdere mensen?
  • Is er niet alleen een mobiel maar ook een vast nummer?

Als er een afspraak wordt gemaakt is het uiteraard ook van belang of er een ‘klik‘ is en of de offerte die vervolgens wordt opgesteld prijstechnisch redelijk over lijkt te komen. Op dit gebied kan goedkoop snel duurkoop blijken te zijn (problemen met de fiscus). Wij adviseren je absoluut om voor kwaliteit te kiezen.

Meer informatie

Wil je meer weten? Mail ons vrijblijvend, je krijgt binnen een dag antwoord.