Neem makkelijk contact op

Zelfstandigen

Zoek je een boekhouder dichtbij? Wij adviseren je op google ‘Gestoria’ en je plaatsnaam in te toetsen

Algemeen

Inkomstenbelasting

De winst die zelfstandigen maken valt in de gewone progressieve schaal van de inkomstenbelasting.

Per kwartaal dient een opgave van de omzet en kosten te worden gedaan. Afhankelijk van de inhoudingen (bronbelasting) die op de uitgaande facturen door klanten al afgedragen zijn wordt er bepaald of er inkomstenbelasting bijbetaald dient te worden.

Bij het doen van de jaaraangifte inkomstenbelasting kunnen de inhoudingen die door klanten gedaan zijn en de betalingen die gedurende de kwartalen zijn verricht worden verrekend. Het verschil dient dan te worden bijbetaald of kan worden teruggevorderd.

BTW

Ook dient er per kwartaal BTW aangifte te worden gedaan. Aan het eind van het jaar dient er een samenvattende aangifte te worden gedaan.

Boekhouding

Zelfstandigen dienen registers bij de houden van uitgaande en inkomende facturen voor in geval van inspecties. Een boekhouding met journaalposten per beweging is niet verplicht.

Modulensysteem

Kleine zelfstandigen kunnen opteren voor het zogenaamde modulensysteem. Dit houdt in dat de fiscus vaste bedragen opgeeft die per kwartaal betaald dienen te worden. De fiscus bepaalt deze relatief lage bedragen dan bijvoorbeeld op basis van het aantal tafels dat een restaurant heeft.

Dit was voorheen onder het motto ‘beter iets aan belasting dan helemaal niets’ (het was voornamelijk bestemd voor sectoren waar veel contant geld in omging en waar traditioneel niet alles klakkeloos aan de fiscus werd opgegeven).

De laatste jaren wordt dit steeds meer aan banden gelegd. Op termijn zal dit naar verwachting alleen nog van toepassing zijn voor bedrijven met minimale omzetten en die alleen voor particulieren werken zoals bijvoorbeeld kleine restaurants, kapperzaken en zelfstandige taxichauffeurs.

Lokaal boekhoudkantoor (‘gestoria’)

Vanwege de vele specifieke lokale regelingen adviseren wij een goed bekend staande ‘gestoria’ te zoeken in de gemeente waar je je bedrijf wilt vestigen.

Een ‘gestoria‘ is een kantoor dat belastingaangiften en formaliteiten verzorgd en de weg weet in de Spaanse burocratie. Er zijn grote kwaliteitsverschillen. Via internet (google) kan uiteraard een voorselectie worden gedaan:

  • Heeft de website een professionele uitstraling?
  • Kan er in het Engels gecommuniceerd worden?
  • Wordt er melding gemaakt van internationale ervaring?
  • Zijn ze gespecialiseerd op bedrijven (of doen ze ‘van alles’)?
  • Werken er per vakgebied meerdere mensen?
  • Is er niet alleen een mobiel maar ook een vast nummer?
  • Is het makkelijk om een afspraak te maken?

Als er een afspraak wordt gemaakt is het uiteraard ook van belang of er een ‘klik‘ is en of de offerte die vervolgens wordt opgesteld prijstechnisch redelijk over lijkt te komen. Op dit gebied kan goedkoop snel duurkoop blijken te zijn (problemen met de fiscus). Wij adviseren je absoluut om voor kwaliteit te kiezen.