Neem makkelijk contact op

Belastingen bij koop en Kosten Koper

Direct makkelijk je vraag stellen? Klik hier. Binnen één werkdag reactie. Geen kosten

Overdrachtsbelasting voor bestaande woningen in Spanje

Er is in Spanje overdrachtsbelasting verschuldigd bij bestaande bouw die afhankelijk van de regio kan variëren van 6% tot 13%.

In sommige regio’s (autonome communiteiten) kunnen vastgoedbedrijven 70% reductie krijgen. De effectieve tarieven variëren dan van 2,1% tot 3%. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden, deze kunnen bij ons opgevraagd worden.

BTW voor nieuwe woningen in Spanje 

Voor nieuwe woningen geldt het lage btw tarief van 10%.

Bijzonder: voor commercieel (bedrijfs-) vastgoed en bouwgrond is het hoge btw tarief van 21% van toepassing. Voor latere aanbouw van bijvoorbeeld een garage of een zwembad is ook het hoge btw tarief van 21% van toepassing.

Indien je bouwgrond koopt mét daaraan gekoppeld een bouwopdracht, dan geldt voor beiden het lage btw tarief van 10%. Deze btw kan, mits er sprake is van bedrijfsactiviteiten, worden verrekend of teruggevraagd.

Voor bestaande woningen die grondig verbouwd worden kan er worden geopteerd voor verkoop ‘als nieuwe woning met 10% BTW‘ in plaats van verkoop als bestaande woning met overdrachtsbelasting. Het voordeel van kiezen voor het BTW regime is dat dan de BTW op de kosten die worden gemaakt (zoals de aannemer) kan worden verrekend. Als je hiervoor in aanmerking denkt te komen, vraag dan meer informatie op via de links onder- en bovenaan deze pagina.

Overige kopers kosten in Spanje

Er zijn verder kosten voor de notaris, het eigendommenregister en het kadaster. Voor het totaal hiervan kan je als vuistregel een máximum van 0,5% aanhouden. In geval van nieuwbouw is er tevens een ‘documentenbelasting’ van 0,75% tot 1,5%  van de koopsom van toepassing (deze kan in enkele autonome regio’s enigszins afwijken).

Bij de koop van een woning in Spanje dien je uit te gaan van een totaalbedrag aan belastingen en kosten van circa  7% tot 14% van de koopsom. Hierbij is rekening gehouden met begeleiding, verzorgen van de inschrijving in het kadaster en eigendommenregister, bankkosten voor een eventuele hypotheek, eventuele vertalingen enz.

Wil je dat wij de koop van je woning fiscaal-juridisch begeleiden?

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend heldere Nederlandstalige informatie over hoe wij je kunnen begeleiden bij het kopen van een woning in Spanje?

Laat het ons weten en klik hier. Wij zijn je graag van dienst.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

NB: Zie voor meer informatie over het kopen, bezitten en verkopen van woningen in Spanje KoopbegeleidingSpanje.nl.