Neem makkelijk contact op

Aangifte Buitenlandse Bezittingen

Direct makkelijk je vraag stellen? Klik hier. Binnen één werkdag reactie. Geen kosten

Belangrijke informatieve aangifte

Sinds 2013 dienen Spaans residenten een informatieve aangifte te doen van bezittingen in het buitenland (‘model 720’) als zij:

  • in het buitenland meer dan 50.000 euro aan bijvoorbeeld spaartegoeden, beleggingen/pensioenrechten of vastgoed hebben;
  • of daar, bijvoorbeeld middels volmachten, over kunnen beschikken.

De aangifte dient jaarlijks plaats te vinden voor 31 maart. Nadat de eerste aangifte is gedaan, hoeft er alleen een volgende aangifte te worden gedaan als er een variatie is in een categorie van meer dan 20.000 euro.

De aangifte is informatief. Er hoeft geen belasting te worden betaald. De belastingdienst zal de informatie wel gebruiken voor controles.

Omstreden instrument om ‘niet gedeclareerd geld’ op te sporen

De bedoeling van de fiscus was eigenlijk om grip te krijgen op de vele Spanjaarden die ‘niet gedeclareerd geld’ (ook wel ‘zwart geld’ genoemd, en in Spanje ‘dinero B’) op buitenlandse rekeningen hebben staan. In de slipstream worden echter de buitenlanders meegenomen die nog een woning of bankrekening in eigen land hebben, en dat is een groot aantal.

Onterecht geen aangifte doen is volgens de Spaanse fiscus fraude

Juist omdat deze aangifte voor de Spaanse fiscus een belangrijk instrument is om ‘zwart geld’ op te sporen wordt niet doen van aangifte als fraude gezien en zwaar beboet. De fiscus gaat er bij ‘ontdekking’ dan vanuit dat het gevonden niet opgegeven geld ‘zwart’ is en stelt de boetes zo hoog, dat de mogelijkheid bestaat dat het gehele gevonden vermogen als boete naar de fiscus dient te worden overgemaakt.

De criteria voor het wel of niet doen van aangifte zijn complex. Er leven vele vragen en de belangen (met name boetes) zijn groot. Neem geen risico, laat je goed informeren.

Wil je dat wij je aangifte buitenlandse bezittingen verzorgen?

Wil je heldere Nederlandstalige informatie en weten wat het verzorgen van je aangifte buitenlandse bezittingen je kost? Laat het ons weten.

Je krijgt binnen één werkdag reactie