Neem makkelijk contact op

Belastingen bij verkoop

Direct makkelijk je vraag stellen? Klik hier. Binnen één werkdag reactie. Geen kosten

Belasting over de winst bij verkoop van een woning in Spanje

Er is belasting verschuldigd over de winst die wordt gemaakt bij verkoop van een woning in Spanje:

Winst Belasting
< 6.000 euro 19%
> 6.000 euro 21%
> 24.000 euro 23%
Niet residenten Vast tarief van 19%

Het verschil tussen de verkoop en aankoopprijs mag verminderd worden met enkele directe kosten zoals de overdrachtsbelasting (bij aankoop) en eventuele makelaarscommissie (bij verkoop).

Als je resident bent in Spanje dien je de verkoopwinst op je gewone jaarlijkse belastingaangifte aan te geven.

Als je niet resident bent in Spanje,  dan wordt er op moment van verkoop bij de notaris 3% van de verkoopprijs ingehouden om aan de Spaanse fiscus af te dragen. Deze betaling heeft het karakter van een borgstorting (zodat verkopers niet onder de belasting uit kunnen komen door met de noorderzon te vertrekken). Als niet residente verkoper heb je dan drie maanden de tijd om de definitieve aangifte in te dienen. Als de definitieve belasting hoger is dien je het verschil bij te betalen, maar als deze lager is kun je het verschil terugvorderen.

Bij al deze aangiften zijn wij je graag van dienst.

Vrijstellingen

Als de verkochte woning een woning is waar je meer dan drie jaar daadwerkelijk hebt gewoond (en waar je stond ingeschreven), is de winst bij verkoop vrijgesteld indien je deze winst binnen drie jaar herinvesteert in een andere woning waar je ook weer daadwerkelijk gaat wonen (het mag derhalve geen woning voor de verhuur zijn).

Voor residenten die ouder zijn dan 65 jaar geldt dat er helemaal geen winstbelasting verschuldigd is bij verkoop van de hoofdwoning (‘vivienda habitual’). Een woning wordt als hoofdwoning gezien als men er minimaal de laatste 3 jaar in gewoond heeft.

Belasting bij verkoop over de waardestijging van de grond

Bijzonder in Spanje is de gemeentelijke belasting over de waardestijging van de grond (volgens gemeentelijke indexen) gedurende de bezitsperiode. Deze dient door de verkoper betaald te worden (tenzij anders wordt overeengekomen). Bij een lange bezitsperiode kan deze belasting enigzins oplopen, bij een korte bezitsperiode is deze doorgaans gering. Desalniettemin is het raadzaam om hiervoor informatie in te winnen om tegenvallers te voorkomen.

Kunnen wij je van dienst zijn?

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend heldere Nederlandstalige informatie over onze tarieven en hoe wij de verkoop van je woning fiscaal kunnen begeleiden?

Laat het ons weten en klik hier. Wij zijn je graag van dienst.

Je krijgt binnen één werkdag reactie