Neem makkelijk contact op

Vrijstelling IB buitenlandse werknemers

Fiscale residenten in Spanje die in het buitenland werkzaamheden verrichten, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een vrijstelling van inkomstenbelasting voor inkomen oplopend tot 60.100 euro.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling voor de heffing van de inkomstenbelasting moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • Men moet fiscaal resident in Spanje zijn;
  • Er moet sprake zijn van werken in een loondienstverband bij een werkgever die niet in Spanje gevestigd is;
  • Er moet sprake zijn van een fysieke verplaatsing naar het buitenland om werkzaamheden uit te voeren. Het is aanbevelenswaardig om vliegtickets, bonnen, agenda’s, mails, hotelovernachtingen etc. te bewaren.
  • In het land waar de werkzaamheden worden verricht dient een soortgelijke belasting als de Spaanse inkomstenbelasting te worden geheven. Als Spanje een belastingverdrag met informatie uitwisselingsclausule heeft afgesloten met het land waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, wordt dit geacht het geval te zijn.

Aangezien deze regeling veel wordt toegepast voor Nederlandse piloten en Nederlandse zeevarenden die in Spanje wonen en voor een Nederlandse maatschappij werken, wordt dit ook wel de ‘pilotenregeling of zeevarendenregeling‘ genoemd.