Neem makkelijk contact op

Belastingen woningen residenten

Direct makkelijk je vraag stellen? Klik hier. Binnen één werkdag reactie. Geen kosten

Inkomstenbelasting

Als je één woning hebt in Spanje wat je eigen hoofdverblijf is en die je niet verhuurt dan is er geen inkomstenbelasting verschuldigd, ook geen ‘huurwaardeforfait’ zoals dat in Nederland bestaat.

Indien je één of meerdere woningen hebt die je verhuurt dien je de verdiensten op te geven in je aangifte inkomstenbelasting. Zie voor meer informatie de pagina Belastingen bij Verhuur.

Voor de periode dat je een woning niet verhuurt (niet zijnde je eigen hoofdwoning), is er wel een ‘huurwaardeforfait’ van toepassing. Dit houdt in dat de Spaanse fiscus een fictieve huurwaarde toekent en daar vervolgens belasting over heft.

Zie voor de belastingtarieven de pagina Inkomstenbelasting, tabel 1 ‘Algemene tarieven’.

Vermogensbelasting

Als de waarde van je woning(en) hoger is dan de vrijstelling die in jouw regio geldt, is er vermogensbelasting verschuldigd. De vrijstellingen verschillen per regio. Voor de woning waar je zelf woont geldt een extra vrijstelling van 300.000 euro. Zie voor meer informatie en tarieven de pagina ‘Aangifte vermogensbelasting’.

Indien de fiscale waarde van je woning meer dan 2 miljoen euro bedraagt, dient zowiezo aangifte vermogensbelasting te worden gedaan. Ook als de waarde van de woning min de hypotheek onder het vrijgestelde bedrag valt. In dat geval hoeft geen belasting betaald te worden maar dient wél een aangifte te worden ingediend.

Vraag ons bij twijfel via de link onder aan deze pagina of de vermogensbelasting voor jou van toepassing is. Wij zullen dit vrijblijvend voor je beantwoorden.

Gemeentelijke belasting

Er is in Spanje een gemeentelijke belasting van toepassing, de IBI, die te vergelijken is met de Nederlandse OZB. Voor meer informatie hierover verwijzen wij graag naar de betreffende pagina Gemeentelijke belastingen.

Vastgoed in andere landen

Indien je fiscaal resident bent in Spanje en je hebt vastgoed in het buitenland (woningen, bedrijfsruimtes, parkeerplaatsen, enz) dan dien je dit op te geven in de aangifte buitenlandse bezittingen. De aangiftegrens bedraag 50.000 euro.

Het betreft een informatieve aangifte, er hoeft derhalve geen belasting betaald te worden. Voor het niet of niet compleet indienen van deze aangifte gelden hoge boetes.  Meer informatie tref je aan op de pagina ‘Aangifte buitenlandse bezittingen’.

Residenten dienen inkomsten uit woningen gelegen in andere landen en de waarde van woningen in andere landen ook op te geven in de aangiften inkomstenbelasting en vermogensbelasting als de betreffende bedragen boven de vrijstelling uitkomen.

Wil je dat wij je belastingaangiften verzorgen?

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend heldere Nederlandstalige informatie over onze tarieven en hoe wij je aangiften makkelijk kunnen verzorgen?

Laat het ons weten en klik hier. Wij zijn je graag van dienst.

Je krijgt binnen één werkdag reactie