Neem makkelijk contact op

Blog Post

Het volgende interessante artikel komt uit de Volskrant van 9 mei 2017. Onder het artikel links naar relevante documentatie die gratis te downloaden is.

________

Artikel Volkskrant (integraal overgenomen uit Volkskrant.nl):

Er ligt zo een nieuw belastingverdrag tussen Nederland en Spanje

Wat betekent dat voor uw huis in Spanje?

Ik breng als pensionado de meeste tijd door in Spanje en ben in Nederland ingeschreven op het adres van mijn zoon. Wat gebeurt er als ik in Spanje een huis koop?

Er zijn consequenties, fiscaal maar ook voor de zorgverzekering

Tot enkele jaren terug werden huiseigenaren in Spanje en Frankrijk zwaarder belast als ze niet-ingezetenen waren. Dat is door het Europese Hof tot discriminatie bestempeld en daarmee ongedaan gemaakt.

U moet belasting betalen in het land waar u woont. Dat zou in uw geval nu al Spanje kunnen zijn, omdat daar het centrum van uw levensbelangen ligt. U bent af en toe in Nederland, maar om specifieke redenen. U heeft geen eigen woonruimte in Nederland. Zodra u een woning in Spanje koopt, wordt het helemaal duidelijk dat u eigenlijk in Spanje resideert. Dat heeft consequenties, niet alleen fiscaal maar ook voor de zorgverzekering en de erfenis.

Er kan ineens een nieuw belastingverdrag liggen, vaak wel met een overgangsregeling van enkele jaren

Spanje is al vijf jaar aan het onderhandelen met Nederland over een nieuw belastingverdrag. Nu worden de pensioenuitkeringen van Nederlandse inwoners nog belast in Spanje, maar Nederland doet al jaren verwoede pogingen om deze voormalige landgenoten hier te belasten. Logisch, want Nederland heeft destijds de belastingaftrek ervoor verleend. Met Duitsland heeft Nederland sinds 2016 al zo’n verdrag, zeer tot verdriet van de geëmigreerde landgenoten. Zij betaalden minder belastingen in Duitsland. Datzelfde geldt – nu nog – voor pensionado’s in Spanje.

Het is onzeker hoe dit afloopt. Er kan ineens een nieuw belastingverdrag liggen, vaak wel met een overgangsregeling van enkele jaren. Toch kan zo’n verdrag alles overhoopgooien. Wie in Spanje inkomstenbelasting betaalt, heeft daarbij voordeel van de erfbelasting. Blijft dat ook zo? En vindt de pensionado Spanje dan nog zo interessant? Zo is de gezondheidszorg in Nederland vaak beter.

Met Frankrijk, België en de Verenigde Staten wordt ook al gesproken over nieuwe belastingverdragen. Gepensioneerden kunnen voor informatie terecht op de website van de Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (vbngb.eu). Wie gaat emigreren, heeft soms behoefte aan gespecialiseerd advies, bijvoorbeeld van fiscale juristen. Zij willen ervoor betaald worden, dus hun websites melden vooral verouderde en halve informatie. *)

________

*) Opmerking BelastingenSpanje.nl / EuroEconomics Spanje:

De website BelastingenSpanje.nl bevat wél actuele informatie en over de meeste onderwerpen die met emigreren naar Spanje en de belastingen in Spanje te maken hebben, hebben we ook servicedocumentatie die wij u graag toesturen.

Relevante downloads

Indien u in Nederland woont en in een Spanje een (vakantie-) woning heeft die u niet verhuurt, is voor het verzorgen van uw belastingaangiften de volgende informatie van belang: Belastingen vakantiewoning Spanje (geen verhuur).

Indien u belangstelling heeft om te emigreren naar Spanje is de volgende informatie voor u van belang: Emigreren naar Spanje & Belastingen.

Vragen over een belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons vrijblijvend makkelijk je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie