Neem makkelijk contact op

Blog Post

45 minuten. Dat is de tijd die de Spaanse belastingdienst Hacienda dankzij het gebruik van big data nodig heeft om belastingfraude in het geval van vermogenden te ontdekken. Vanaf zal het voor Spaanse zakenmensen, bankiers, politici, atleten en artiesten een stuk moeilijker zijn om onder de radar te blijven als zij hun belastingen niet netjes betalen. 

In 2018 heeft de belastingdienst een nieuwe centrale eenheid opgericht voor de coördinatie van de controle op relevante activa. Deze eenheid legt zich toe op het ontdekken en systematiseren van informatie door middel van nieuwe technische ontwikkelingen en computerhulpmiddelen.

170.000 belastingbetalers

Volgens Hacienda bestaat de groep die wordt onderworpen aan analyse en monitoring door de eenheid uit ongeveer 170.000 belastingbetalers, “die over relevante activa beschikken en bepaalde fiscale risicofactoren vertonen”. Vorig jaar wist de eenheid al 347,5 miljoen euro binnen te hengelen als gevolg van de verificatieacties.

De belastingdienst stelt dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het opsporen van verborgen activa, niet-aangegeven inkomsten en bij de efficiëntie van inspecties van grote activa. Dankzij het gebruik van massieve verwerkingstechnieken op ‘big data’-infrastructuren kan de belastingdienst berekeningen maken voor vermogende belastingbetalers tot op de allerdiepste niveaus. Concreet kan Hacienda met de beschikbare infrastructuren in slechts 45 minuten tijd een berekening maken op een diepte van 20 niveaus.

Groeiende groep miljonairs

Enerzijds wil de Spaanse Schatkist het aantal geanalyseerde belastingbetalers vergroten en anderzijds moeten de belastingbetalers die worden geanalyseerd, nauwkeuriger in kaart worden gebracht. Volgens het Global Wealth Report van Credit Suisse uit 2018 zijn er in Spanje 852.000 mensen met een vermogen van meer dan een miljoen dollar, 2% van alle rijken in de wereld. Volgens de vooruitzichten van deze private bank zal de groep miljonairs in 2023 tot 1,2 miljoen mensen groeien (41% groei).

Bron: Bolsamania.com

 

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.