Neem makkelijk contact op

Blog Post

De trage of zelfs onwillige houding van de Spaanse fiscus tot het terugbetalen van BTW is veel bedrijven een doorn in het oog. Voor de zoveelste keer is Spanje door de EU terecht gewezen.

BTW onbetaalde facturen terug te vorderen

In Spanje dien je afhankelijk van de grootte van je bedrijf per maand of kwartaal BTW aangifte te doen. Het saldo van BTW dat je gefactureerd hebt min BTW op ontvangen facturen dien je dan aan de fiscus te betalen. Dit zoals in andere landen en geen vuiltje aan de lucht.

Als je BTW terug wilt vragen, kan dat alleen in januari (tenzij je bij uitzondering een speciaal maandregime kan aanvragen) en zul je vervolgens gemiddeld 5 maanden moeten wachten op teruggave of krijg je eerst de inspecteur op bezoek. Dit wordt allemaal al wat lastiger.

Maar wat ronduit vervelend was dat als particulieren je met onbetaalde rekeningen liet zitten, je de gefactureerde BTW toch af moest dragen en deze niet terug kon vorderen ondanks dat de klant deze niet betaalde.

De grens werd door Spanje eerder gesteld op facturen tot 300 euro, maar de EU heeft gesteld dat zelfs dat in strijd is met de EU regelgeving omdat de BTW afdracht per saldo neutraal dient te zijn voor bedrijven.

Spanje dient nu ook de BTW over kleinere onbetaalde facturen terug te geven.

Maar we zijn er nog niet …

De Spaanse fiscus is bang om in het ootje te worden genomen en eist bewijs dat geprobeerd is om de factuur te innen en dat dat niet is gelukt.

Bij facturen aan bedrijven die niet betaald worden is dat een bewijs van faillissement of dat via een advocaat/rechtszaak is geprobeerd betaling te krijgen, in geval van particulieren “volstaat” een notariële bevestiging dat de klant is aangeschreven en er niet betaald is.

Je moet dus wel eerst naar de notaris om je niet ontvangen BTW maar die je toch al wel aan de fiscus hebt betaald te mogen verrekenen of terug te vragen.

Standpunt EuroEconomics

Wij vinden het jammer dat de Spaanse fiscus zo moeilijk doet en zelfs door de EU voor dit soort kleinigheden gecorrigeerd dient te worden.

Verder maakt de eis van bevestiging door een notaris dat dit duurder kan zijn dan de BTW die verrekend kan gaan worden. En het is voorspelbaar dat er ook inspecties komen om teruggave te vertragen.

En dit terwijl de BTW fraude op andere vlakken nog welig tiert.

Wij zijn voor correcte belastingafdrachten en werken met een zero-risk beleid om alles keurig en netjes te voldoen.

We geven de moed niet op en hopen dat de Spaanse fiscus ook een keer een wat vrolijkere kant laat zien!

Meer weten over BTW en belastingen in Spanje?

Wil je meer weten over belastingen en mogelijk specifiek BTW in Spanje?

Makelijk een vraag stellen?

Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je een andere vraag die je ons voor wil leggen?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Er zijn hier geen kosten aan verbonden en je bent van harte welkom.