Neem makkelijk contact op

Blog Post

Spanje zet “met terugwerkende kracht” een streep door fiscale aftrekposten die verbonden zijn aan het sponsoren van evenementen die gekwalificeerd zijn als van ‘bijzonder belang’.

Hieronder vallen de belangrijkste evenementen die Spanje kent zoals, onder vele tientallen anderen, Madrid Horse Week, Barcelona World Race, 200 años (years) del Teatro Real en La Liga World Challenge.

Eerdere garanties met terugwerkende kracht ingetrokken

Belastingtarieven, belastingregelgeving en belastingaftrekposten kunnen veranderen. Dat is logisch en daar kunnen we niets van zeggen.

Spanje verandert echter regelmatig de regels niet alleen vanaf de datum van het besluit, maar met terugwerkende kracht. Alsof ‘een doelpunt dat in minuut 18 werd toegekend, in minuut 89, net voordat de wedstrijd is afgelopen, alsnog wordt afgekeurd’. Uiteraard in het voordeel van de thuisspelende partij, de Spaanse fiscus.

In dit geval is er sprake van een absurde situatie. De Spaanse fiscus zelf heeft per evenement certificaten verstrekt waarin de fiscale aftrekbaarheid voor sponsoren gegarandeerd werd.

En ondanks dat sponsoren deze certificaten hebben, kan de Spaanse fiscus met terugwerkende kracht (vier jaar!) deze belastingaftrek voor hen ongedaan maken.

Het is bekend dat Spaanse bedrijven bepaalde evenementen die door de staat Spanje werden gekwalificeerd als van ‘uitzonderlijk belang’ steunden met bedragen die opliepen tot 2 miljoen euro per jaar. Deze kunnen nu door de Spaanse fiscus, die per evenement zelf certificaten heeft verstrekt ter garantie van de aftrekbaarheid, met terugwerkende kracht naheffingen tegemoet zien die oplopen tot miljoenen euros.

Meer informatie over deze kant van de Spaanse fiscus?

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Laat het ons weten, onze professionals informeren je graag.

Vraag hier een samenvatting van een Europees onderzoek aan over de houding van de belastingdiensten in verschillende landen, waaronder Spanje.

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.