Neem makkelijk contact op

Blog Post

Er is deze dagen een stroom van geruchten op gang gekomen dat de hoge bonificaties (‘kortingen’) op de schenkbelasting die bepaalde regio’s geven afgeschaft worden.

De voor buitenlanders belangrijkste regio’s zijn in dit kader de Balearen (o.a. Ibiza, Mallorca), de Canarische Eilanden, Madrid en Valencië (waaronder de provincia Alicante). 

Deze ontvangers van de schenkingen dienen om aanspraak te kunnen maken op de bonificaties dan wel resident te zijn in die regio’s en als de schenkingen bijvoorbeeld woningen betreffen, dienen die in die regio’s gelegen te zijn. Neem in geval van vragen s.v.p. contact met ons op.

In andere regio’s waar veel buitenlanders wonen gelden strengere voorwaarden (zoals Catalonië, o.a. Barcelona) of zijn er vrijwel geen bonificaties van toepassing (zoals Andalucië, o.a. Malaga en Marbella).

Als er dergelijke geruchten zijn, blijkt de Spaanse fiscus ineens snel te kunnen schakelen. Dit kan soms een kwestie van dagen zijn. Indien de invoering volgens gewone procedures geschiedt moet er eerst een formeel voorstel komen en dat moet dan nog goedgekeurd worden. In dit geval zal dit op zijn snelst in april of mei zijn.

Geruchten kunnen uiteindelijk ook niet waar blijken te zijn, maar een feit is dat Spanje nog steeds meer belastingen nodig heeft om de overheidsfinanciën weer gezond te krijgen.