Neem makkelijk contact op

Blog Post

De Spaanse fiscus veranderd de toepassing van ongewijzigde spelregels gedurende de wedstrijd en straft clubs, voetbalmakelaars en spelers hard.

Met name voetbalmakelaars lijken in de hoek te zitten waar de klappen vallen die de fiscus enthousiast uitdeelt, wetende dat er geen klappen terug kunnen komen. Aan het belang van de sector, het belang van de sector voor Spanje in het algemeen, en aan het belang voor de werkgelegenheid heeft de Spaanse fiscus opmerkelijk genoeg geen boodschap.

Thans staan de beloningen in de schijnwerpers die de agenten krijgen van clubs bij transfers. Het is bekend dat dat in Spanje om forse bedragen kan gaan. De Spaanse fiscus vindt dat die niet ten laste van de club dienen te komen maar (indirect) door de spelers zijn voldaan wat tot een andere belastingheffing leidt.

Behalve dat dit meer belasting is geeft dit ook de mogelijkheid omtorenhoge boetes op te leggen voor werkwijzen die tot voor kort, op basis van dezelfde spelregels, door de fiscus werden goedgekeurd en waarvan zelfs niet mocht worden afgeweken.

Om duidelijkheid te krijgen op dit gebied zijn er diverse rechtzaken tegen de fiscus aangespannen en is het wachten op uitspraken van de rechter. Dit kan in Spnje helaas jaren duren. In de tussentijd verkeert de sector in onzekerheid.

Voor buitenlandse makelaars die in Spanje opereren is het van belang om gedane transfers pro-aktief te laten beoordelen op fiscale risico’s.

Voor meer informatie mail de sportdesk van Euro Economics, de initiatiefnemer van deze website en gespecialiseerd in het voldoen aan de Spaanse regelgeving bij complexe grensoverschrijdende fiscale zaken.

Bronnen: artikel van advocatenkantoor Cuatrecasas in fiancieel dagblad Expansion en Euro Economics Tax Department.