Neem makkelijk contact op

Blog Post

Eén van de partijen dient een bedrijf te zijn

In Spanje is een limiet van toepassing van 2.500 euro voor contante betalingen waarbij minstens één van de betrokken partijen een bedrijf is.

Dit is een van de maatregelen om het aantal contante betalingen in Spanje terug te dringen die, volgens de Spaanse fiscus, een belangrijke oorzaak van belastingfraude zijn. De belastingfraude bedraagt in Spanje naar schatting 2,5% van het BNP. Hiermee ligt deze fraude -voor 2017 geschat op 26 miljard euro (!)- vrijwel gelijk aan het begrotingstekort.

Inspecties en boetes

Inspecties vinden voornamelijk plaats in sectoren en bij bedrijven waar traditioneel veel contante betalingen plaatsvinden. De Spaanse fiscus heeft geavanceerde mogelijkheden om niet-geregistreerde contante betalingen te herleiden.

De boete bij overschrijding bedraagt 25%.

Regelgeving & wetenswaardigheden

  • Eén van de betrokken partijen dient een bedrijf (‘empresario’ of ‘profesional’) te zijn. De norm geldt derhalve niet voor transakties tussen particulieren.
  • Als er op één factuur verschillende ‘onafhankelijke’ producten of diensten staan vermeld, mogen alleen die diensten waarvan het bedrag hoger is dan 2.500 euro niet contant betaald worden. De anderen wel. Een factuur van 4.000 euro met twee onafhankelijke diensten van 2.000 euro mag contant betaald worden.
  • Bij doorlopende leveringen (zoals huur, elektriciteit, gestor) wordt naar het opeisbare bedrag gekeken (bijvoorbeeld het huurbedrag per maand). Als het bedrag lager is dan 2.500 euro dan is contante betaling toegestaan. (Opmerking: dit geldt niet als er een product of dienst wordt geleverd van 8.000 euro dat in vier termijnen van 2.000 euro mag worden betaald. De 8.000 euro is opeisbaar geworden bij levering en is hoger dan de limiet.)
  • Het is ook niet toegestaan om transakties van meer dan 2.500 euro deels contant te betalen. Bij een verkoop van een product van 6.000 euro is het niet toegestaan om 2.400 euro contant in ontvangst te nemen, ook al is 2.400 euro minder dan de limiet van 2.500 euro. Het gaat om het bedrag van de transaktie (hier 6.000 euro). De boete zou hier 25% van 2.400 euro zijn.

Buitenlandse bedrijven en particulieren

Als er een buitenlandse partij bij een transactie betrokken is, dan wordt de limiet opgetrokken tot 15.000 euro.

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie