Neem makkelijk contact op

Blog Post

Makkelijk je vraag stellen over BTW en Spanje? Klik hier. Binnen één werkdag reactie. Geen kosten

Wil je snel checken of je klant in Spanje een geldig internationaal BTW nummer heeft?

Klik op: Link naar website voor controle internationaal BTW nummer Spanje 

Een Spaans internationaal BTW nummer begint doorgaans met ESB

Echter, het is een misverstand dat kan worden volstaan door ‘ES’ voor het gewone BTW nummer te vermelden dat in Spanje in geval van een SL (BV, meest voorkomend) met een ‘B’ begint en in geval van bijvoorbeeld een SA (NV) met een A.

Het verleggen van de BTW (‘factureren zonder BTW’) binnen de Europese Unie kan alleen als het BTW nummer van de afnemer geregistreerd staat in het register van de Europese Commissie waarnaar de bovenstaande link verwijst.

Wat is het risico?

Als de Spaanse klant geen ESB nummer heeft, en derhave geen internationaal (EU) BTW nummer heeft, dan kan de BTW niet verlegd worden. Als dat toch wordt gedaan, dan kan de fiscus uit eigen land (bijvoorbeeld België of Nederland) stellen dat de ‘verlegging’ onterecht is geweest en verplichten om alsnog het nationale BTW tarief af te dragen aan de Belgische of Nederlandse fiscus. De Spaanse klant zal deze dan mogelijk niet willen vergoeden omdat deze de BTW in Spanje niet kan verrekenen vanwege het niet hebben van een EU BTW nummer. De BTW wordt dan een kostenpost en gaat ten koste van de marge.

Is dit extra relevant voor Spanje?

Spanje is terughoudend met het verstrekken van internationale BTW (ESB) nummers als één van de maatregelen om BTW fraude tegen te gaan. Als er een internationaal BTW nummer wordt aangevraagd (voor gebruik binnen de EU), komt de inspecteur langs om te kijken of het bedrijf wel aan een aantal voorwaarden voldoet. Onder andere vanwege deze reden blijken Spaanse bedrijven van het aanvragen van registratie af te zien. Zie de volgende link voor informatie over de moeilijkheden in Spanje bij het aanvragen van een internationaal BTW nummer.

Het is derhalve inderdaad extra relevant om de internationale BTW registratie van klanten in Spanje te controleren, bijvoorbeeld met behulp van de bovenstaande link naar de website van de Europese Commissie.

Vragen over een internationaal BTW nummer en Spanje?

Heb je vragen over een internationaal BTW nummer of zaken doen in Spanje en zoek je een contact dat voor jezelf of relaties de zaken behartigt in Spanje op belastingtechnisch en boekhoudkundig gebied?

Stel ons vrijblijvend makkelijk je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie