Neem makkelijk contact op

Blog Post

Spaanse fiscus controleert internationale doorberekeningen

De prijzen die worden aangehouden bij transacties tussen gerelateerde partijen worden ook in Spanje nauwlettend gecontroleerd door de fiscus. Hieronder vallen nadrukkelijk de prijzen van onderlinge dienstverlening, doorberekeningen vanuit beheer- en holdingmaatschappijen en salarissen. Bedragen dienen op marktcomforme basis vastgesteld te worden.

Internationaal gestructureerde ondernemingen staan specifiek in de belangstelling van de Spaanse fiscus. Juist hier kunnen zich belastingnadelen voor de Spaanse fiscus voordoen.

Wanneer wordt dit van belang?

De fiscus heeft verplichtingen opgelegd voor bedrijven die een omzet van meer dan 8 miljoen euro hebben in een jaar en/of intercompany transacties van meer dan 100.000 euro in een jaar.

De transacties die onderzocht kunnen worden betreffen die tussen Spaanse en buitenlandse vennootschappen/filialen en die tussen de vennootschap(pen) en aandeelhouders, bestuurders, directieleden en familie tot in de 3e graad.

Voorbeelden van veel voorkomende transakties zijn management fees, salarissen, leningen, vastgoedverhuur, aandelenoverdrachten en commissies.

Verplichtingen

De bewijslast dat er marktprijzen worden gehanteerd ligt bij de ondernemingen. Dit leidt tot een aantal verplichtingen:

  • Transacties tussen gerelateerde partijen dienen in contracten te zijn vastgelegd.
  • De ondernemingen dienen de gehanteerde bedragen te onderbouwen in speciaal hiervoor aangelegde transfer pricing dossiers.

Samenstelling dossiers

De transfer pricing dossiers dienen afhankelijk van de bedrijfsstructuur aan door de fiscus opgelegde vereisten te voldoen. Indien blijkt dat het dossier niet volledig is of ontbreekt, wordt de belastingaftrek gecorrigeerd en zullen er boetes worden opgelegd.

Het is derhalve van groot belang dat deze dossiers op orde zijn.

Initiatiefnemer Belastingen Spanje

De specifieke kennis op het gebied van grensoverschrijdend ondernemen en de Spaanse wetgeving stelt de initiatiefnemer van BelastingenSpanje.nl/be, Euro Economics, in staat om bedrijven volledig te begeleiden en te laten voldoen aan de eisen die de Spaanse fiscus stelt.

Euro Economics houdt relaties op de hoogte van relevante ontwikkelingen.

Gratis informatie

Is het onderwerp transfer pricing relevant voor jouw bedrijf en wil je precies weten waar je aan toe bent en wat je verplichtingen zijn? Vraag via deze link dan onze gratis brochure aan waarin precies staat aangegeven wat je verplichtingen zijn.

Wij sturen je deze graag als service toe.

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie