Neem makkelijk contact op

Blog Post

Als je je cryptomunten niet opneemt in je belastingaangiften maak je ze automatisch zwart. In Spanje noemen ze enerzijds zwart geld wat eleganter ‘dinero-B’, maar anderzijds wordt niet opgeven direct als fraude beschouwt met navenante boetes of erger.

Hoezo strafrecht? Serieus? (Ja, serieus!)

Als je in Spanje voor meer dan 120.000 euro aan belastingen ‘fraudeert’ valt dat onder strafrecht en kunnen er gevangenisstraffen worden opgelegd. Hier staan weinigen bij stil die met de beste bedoelingen op de spreekwoordelijke USB cryptomunten bewaren voor later of voor hun kinderen.

Later zomaar ineens je niet eerder opgegeven (en daarmee ‘zwarte’) cryptomunten alsnog opnemen in je belastingaangiften is evenmin mogelijk, want dat is witwassen.

Belastingadviseurs mogen daar vanzelfsprekend niet aan meewerken en hebben in Spanje zelfs meldingsplicht. Als adviseurs witwassen niet melden worden ze als medeplichtig beschouwd. Geen enkele ook maar enigszins serieuze adviseur zal dit risico willen lopen.

Standpunt EuroEconomics

Bij EuroEconomics hanteren we sowieso een zero-risk beleid. Bij EuroEconomics bestaat alleen de mogelijkheid om altijd alle bezittingen op te geven. Vervolgens kijken uiteraard wel naar maximale toepassing van vrijstellingen, aftrekposten en andere voordelen, maar met zero-risk richting de regelgeving.

Wij vinden dat als je naar Spanje komt om van het land te genieten, dat het dan ook wel zo fair is om je deel bij te dragen zoals Spanje dat nou eenmaal geregeld heeft (en wat prima in de lijn van de rest van Europa ligt).

Deze insteek bleek al snel aan te slaan en heeft ertoe geleid dat wij inmiddels zelfs een enorme wachtlijst hebben van Nederlanders die in Spanje wonen en hun aangifte via EuroEconomics wllen laten doen.

Lees hier meer over onze wachtlijst voor het doen van belastingaangiften via EuroEconomics.

Meer over crypto en belastingen in Spanje

Eerdere posts over crypto’s en belastingen in Spanje:

Een vraag stellen over belastingen in Spanje?

Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je een andere vraag die je ons voor wil leggen?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Er zijn hier geen kosten aan verbonden en je bent van harte welkom.