Neem makkelijk contact op

Blog Post

Hoge Raad: Belastingdienst mag niks doen zonder uitspraak in beroep

De Spaanse Hoge Raad heeft beslist dat de Spaanse Belastingdienst (Hacienda Pública) geen actie mag ondernemen tegen mensen en bedrijven in zaken waarin beroep is aangetekend, vóórdat er uitspraak is gedaan.

Tot op heden begon de Belastingdienst het executieproces tegen mensen die als schuldenaar werden beschouwd, zelfs ondanks lopende gerechtelijke procedures om vast te stellen of de Belastingdienst gelijk had of niet.

De enige manier om te voorkomen dat de Belastingdienst beslag legde op bezittingen voordat een rechtbank in haar voordeel had geoordeeld, was door een verzoek om uitstel van executie in te dienen op het moment dat er beroep werd aangetekend. Met andere woorden, wie niet wilde dat bezittingen in beslag zouden worden genomen door de Spaanse belastingdienst, moest van tevoren vragen om er geen beslag op te leggen. Maar op die manier werden de rechten van de vermeende schuldenaar door de dienst geschonden, volgens de Spaanse grondwet (artikel 24).

Silencio Administrativo

Als Hacienda bijvoorbeeld van mening was dat iemand geld verschuldigd was voor het niet-aangegeven huurinkomsten,  verhaalde de instelling het vermeende bedrag direct op de persoon in kwestie op basis van het principe dat ‘Silencio Administrativo’ wordt genoemd, oftewel ‘administratief stilzwijgen’, zonder te wachten op een duidelijk oordeel naar aanleiding van een eventuele beroepsprocedure.

Nu kunnen potentiële debiteuren echter opgelucht ademhalen, want de Hoge Raad heeft besloten dat Hacienda pas daadwerkelijk kan optreden als er een definitieve uitspraak op tafel ligt. In gevallen waarin personen het recht hebben om in beroep te gaan, hebben ze nu recht op een bindende uitspraak in hoger beroep voordat Hacienda kan beginnen met het opleggen van boetes en beslaglegging op activa.

Met andere woorden: vanaf nu moeten potentiële schuldenaren als onschuldig worden beschouwd totdat ze schuldig worden bevonden, zoals vermeld in  artikel 24 van de Spaanse grondwet. Er mag geen straf worden opgelegd aan onschuldige individuen.

Bron: Spanish Property Insight

 

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.