Neem makkelijk contact op

Blog Post

De Bitcoin is in 2017 met 1.275% gestegen van 912,26 euro (slotkoers 2016) naar 11.630,78 euro (slotkoers 2017). De hoogste koers was 16.892,34 euro op zondag 17 december 2017 (zie bron aan het eind van dit artikel).

Belangstelling fiscus door koersstijging bitcoin

Door de enorme koersstijgingen is er veel geld verdiend met de bitcoin (en andere cryptomunten) en zijn er mensen miljonair geworden. Voor 30 juni dit jaar dient in Spanje belastingaangifte te worden gedaan. De fiscus heeft warme belasting voor de inkomsten en vermogens die zijn gerealiseerd met bitcoins.

Er zijn inmiddels uitspraken (‘consultas vinculantes‘, richtlijnen) door de Spaanse fiscus gedaan over de belastbaarheid van cryptomunten in de vermogensbelasting, aftrek bij diefstal en BTW registratie bij zakelijke transacties (zie bronnen aan het eind van dit artikel). Ook in vakartikelen wordt de belastbaarheid van de bitcoin beschouwd.

Wij zullen hier nader ingaan op hoe de cryptomunten belast worden voor particulieren die in Spanje aangifte inkomstenbelasting en/of vermogensbelasting dienen te doen.

Bitcoin & Inkomstenbelasting Spanje

Winsten die met bitcoins behaald zijn worden als inkomsten beschouwd in Spanje en zijn belast. Spanje kent twee tabellen voor de inkomstenbelasting, de algemene tabel en een lage tabel voor rente-inkomsten, dividenden en winsten die behaald zijn met beleggingen en speculaties.

De winsten die gerealiseerd zijn met de bitcoin worden belast met de lage tabel. De tarieven bedragen 19% over de eerste 6.000 euro winst, 21% over de volgende 44.000 euro winst en 23% vanaf 50.000 euro winst.

Er is sprake van een gerealiseerde winst als de bitcoins met winst verkocht zijn. De winsten dienen te worden omgerekend naar de waarde in euros op de transactiedatum. (Wil je koersen terugzoeken? Dit kan via de website BusinessInsiders.com.)

Zolang de bitcoins niet verkocht zijn, is er sprake van een ongerealiseerde winst. Deze ongerealiseerde winst hoeft niet te worden opgegeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Verliezen die gemaakt zijn kunnen in mindering worden gebracht op winsten binnen dezelfde categorie.  Het bedrag dat voor deze categorie uiteindelijk in de aangifte opgenomen dient te worden kan niet negatief zijn.

Bitcoin & Vermogensbelasting Spanje

De  waarde van de bitcoins dient te worden opgegeven in de aangifte vermogensbelasting als het totale vermogen, inclusief de waarde van de bitcoins, boven het bedrag van de vrijstelling uitkomt.

De vrijstellingen kunnen verschillen per autonome communiteit (‘deelstaat’) waarvan er 17 zijn in Spanje. De vrijstelling bedraagt doorgaans 700.000 euro plus 300.000 euro voor de eigen woning. In sommige deelstaten is de vrijstelling 500.000 euro (o.a. Catalonië, Barcelona) en in Madrid wordt er geen vermogensbelasting geheven.

De waarde die moet worden aangehouden voor de aangifte vermogensbelasting is de laatste marktwaarde van de bitcoin van het jaar waar de aangifte betrekking op heeft.

Aangezien er in Spanje nog geen officiële koersen van de bitcoin en andere cryptomunten gepubliceerd worden is de belastingbetaler zelf verantwoordelijk voor het handhaven van een juiste koers. De Spaanse bank publiceert geen formele koers, maar de Spaanse fiscus is wel flauw genoeg om een bepaalde waarde al snel als te laag te bestempelen.

Wil je de waarde op een bepaalde datum weten, bijvoorbeeld die op 31 december? Dit kan via BusinessInsider.com.

‘Even afwachten’ geen optie

Omdat de materie nieuw is en de munt in Spanje nog geen formeel betaalmiddel is, zou de gedachte kunnen ontstaan om even af te wachten met het opnemen in de belastingaangiften tot de cryptomunten geformaliseerd zijn. Dit is echter geen optie.

Indien behaalde winsten met bitcoins en bitcoinvermogens niet worden opgegeven, wordt dit door de Spaanse fiscus als belastingontduiking en fraude bezien. Het is niet mogelijk om bitcoins die in eerste instantie niet opgegeven zijn (en daarmee populair gezegd ‘zwart’ geworden zijn), in volgende jaren ‘ineens’ toch op te geven. Dat wordt op dat moment dan weer als ‘witwassen’ beschouwd.

Kantoren die belastingaangiften verzorgen mogen daar niet aan meewerken en hebben hier zelfs meldplicht.

Ons advies is zoals met alle soorten inkomsten en vermogens, om deze volledig en perfect op te nemen in je belastingaangiften. Dan slaap je het lekkerst waardoor je goed uitgerust maximaal van Spanje kan genieten (en dat was toch de bedoeling?).

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.

Bronnen:

  • Stijging Bitcoin 2017 1.275%: BusinessInsider.com
  • Uitspraken en richtlijnen Spaanse fiscus (‘consultas vinculantes‘): V1979-2015,25/06, V2603-2015,08/09, V3615-2016,31/08 en V050-2018,01/02.