Neem makkelijk contact op

Blog Post

Spaanse fiscus focust op vermogens, fintech, e-commerce en cryptocurrencies

De Spaanse belastingdienst zal dit jaar extra toezien op de controle op belastingaangifte in het geval van grote vermogens, financiële technologieën, online verkopen en cryptovaluta, zo blijkt uit het Plan Belastingcontrole 2019.

Ook zal dit jaar de definitieve implementatie van een nieuwe fiscale risicomanagementstool plaatsvinden, die risicogroepen creëert en zorgt voor een betere follow-up van de resultaten van de door de belastingdienst uitgevoerde controleacties.

Extra controle op vermogens vanaf 10 miljoen

In de loop van 2019 zal het aantal belastingplichtige grootbezitters die voor inspectie worden geselecteerd, met behulp van deze nieuwe selectietool worden uitgebreid. Bovendien is er een nieuwe Centrale Eenheid voor de Coördinatie van de Controle op Relevante Bezittingen in het leven geroepen.

De eenheid zal gebruikmaken van specifieke onderzoekskanalen, die deze profielen vereisen vanwege speciale karakteristieken. Zo kunnen zij een deel van hun bezit in het buitenland gestationeerd hebben. Volgens de belastingdienst zijn er geavanceerde analysemechanismen nodig om de complexe financiële en zakelijke netwerken die in deze gevallen onder de loep worden genomen, te begrijpen en doorzien.

De nieuwe eenheid krijgt hulp van een krachtige big data computing-tool die geen grenzen stelt aan belastingbetalers die mogelijk worden onderworpen aan controle: naar hen zal een onderzoek worden geopend op basis van het niveau van fiscaal risico en niet op basis van het berekende eigen vermogen. Wel geeft de fiscus aan speciale aandacht te zullen besteden aan de controle op bezittingen vanaf 10 miljoen euro.

Buitenlandse bankrekeningen

Ook zal de Belastingdienst doorgaan met het verbeteren van de bestaande interne mechanismen die een snelle verwerking mogelijk maken van de belastinginformatie die automatisch wordt ontvangen van de verantwoordelijke belastingadministratie in het kader van Country by Country Reports. Dit betreft informatie met betrekking tot bankrekeningen in het buitenland op naam van belastingplichtigen met fiscaal adres in Spanje.

Ook is de Belastingdienst van plan dit jaar de bestaande instrumenten voor de analyse van informatie die automatisch wordt aangeleverd vanuit het buitenland, zoals werkinkomsten of pensioenbetalingen, te blijven verbeteren. Het doel is te voorkomen dat verkregen opbrengsten en bezit in het buitenland voor de Spaanse fiscus worden verzwegen.

Daarnaast zullen er acties worden ontwikkeld om na te gaan of financiële entiteiten aan hun verplichtingen voldoen bij het identificeren van de fiscale woonplaats van bepaalde rekeninghouders.

Fintech, e-commerce, cryptovaluta

Naast grote vermogens zal de Spaanse fiscus dit jaar ook speciaal letten op fintech-technologie, e-commerce en cryptovaluta. Het plan omvat acties met betrekking tot nieuwe distributiemodellen, met name op het gebied van elektronische handel, zoals de zogenaamde ‘shipping triangulation’, waarbij verkopen van een bedrijf worden geleverd door een ander bedrijf, en ‘winkels van winkels’ op websites. Ook zal er aandacht zijn voor nieuwe betaalmiddelen.

Met betrekking tot de geconstateerde fiscale risico’s bij transacties uitgevoerd met cryptovaluta, zal de Spaanse fiscus dit jaar de informatie uit 2018 analyseren en indien nodig criteria opstellen voor het verkrijgen van aanvullende informatie.

Bron: Spaans financieel dagblad Expansion.

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.