Neem makkelijk contact op

Blog Post

Sinds 2013 zijn alle residenten in Spanje verplicht om informatieve aangifte te doen van hun buitenlandse bezittingen. De belastingdienst is begonnen met het uitvoeren van inspecties. Recent werd een boete opgelegd van maar liefst 439.000 euro aan een gepensioneerde man in Andalucía.

Gevolgen late aangifte van buitenlands bezit

De gepensioneerde deed ná de oficiele aangiftedatum voor de informatieve aangifte (31 maart) alsnog aangifte van een Zwitserse beleggingsrekening met een waarde van 340.000 euro. Hij kreeg een van de Spaanse fiscus een boete omdat hij te laat aangifte deed en zijn vermogen werd daarnaast progressief als ´inkomen´ belast en vermenigvuldigd met 150% omdat het vermogen niet in eerdere reguliere aangiften was opgenomen.

Spaanse fiscus kondigt meer inspecties aan

Dit jaar hebben 27.576 belastingplichtigen voor het eerst informatieve aangifte gedaan van hun buitenlandse bezittingen. In totaal is 14.324 milloen euro aangegeven. De Spaanse fiscus heeft aangekondigd een onderzoek in te gaan stellen naar 7.013 van deze belastingplichtigen om te bekijken of ze ook niet in 2014 en 2013 aangifte hadden moeten doen (Bron: Expansión) .

Brussel bemoeit zich ermee

De Europese Commissie in Brussel acht de boetes buitensporig en heeft aangekondigd dat ze een onderzoek instellen naar het Spaanse strafsysteem.