Neem makkelijk contact op

Blog Post

De Spaanse fiscus heeft een boete geannuleerd van 150% over het te laat declareren van bezittingen in het buitenland in de befaamde informatieve aangifte ‘model 720’.

De fiscus had een inspectie ingesteld omdat er in de ‘aangifte buitenlandse bezittingen’ (model 720) een vermogensbestanddeel was opgegeven, dat niet in de reguliere aangifte vermogensbelasting was opgenomen.

Aangezien de herkomst van het vermogensbestanddel onduidelijk was, m.a.w. het betrof wellicht vermogen dat buiten het zicht van de fiscus was gehouden (‘zwart geld’), legde de fiscus in eerste instantie een boete op van 150%.

Aangezien het vermogensbestanddeel al meer dan 30 jaar in bezit was van de belastingplichtige kon de fiscus niet met voldoende zekerheid stellen dat dit inderdaad vermogen was dat een ‘niet gedeclareerde’ ooorsprong had. Het was ook mogelijk dat dit een netto vermogen bedroeg, na destijds al belasting afgedragen te hebben.

Aangezien Spanje door de Europese Comnissie voor de hoge boetes die in algemene zin voor deze aangifte worden opgelgd op de vingers is getikt, heeft Spanje toe dienen te zeggen dat het opleggen van boetes steeds individueel op basis van specifieke aspecten zal worden bekeken. Dit heeft er in geresulteerd dat in deze zaak, en voor zover bekend voor het eerst, de algemene boete van 150% is teruggedraaid.

Bron: Spaans financieel dagblad Expansion