Neem makkelijk contact op

Blog Post

Deze bonussen krijgt je belastinginspecteur

Waarom heeft de belastinginspecteur in Spanje geen interesse voor jouw verhaal?

Bonusstructuur verplicht openbaar gemaakt

Op last van een uitspraak van de rechtbank heeft de Spaanse fiscus het bonussysteem voor belastinginspecteurs openbaar dienen te maken.

Een inspecteur kan zijn inkomen met 25% verhogen gebaseerd op, ultrakort samengevat, de volgende factoren:

  1. Kwaliteit: er wordt gekeken naar soepelheid van de procedures wat onder andere gemeten wordt aan de totale doorlooptijd van de inspectie. Er kan een bonus worden verkregen als de inspectie sneller dan gepland wordt beeindigd, maar de bonus kan ook naar beneden worden bijgesteld als de procedure langer duurt dan gepland.
  2. Gebruik technieken: er kan een bonus worden verkregen als door inzet van nieuwe of beschikbare technieken en middelen er verborgen (‘zwarte’) inkomsten of vermogens worden ontdekt.
  3. Akkoorden met de belastingbetaler: er kunnen bonussen verkregen worden als er ‘akkoorden’ met de belastingbetaler worden gesloten die tot snellere betaling en minder rechtzaken leiden. Wij plaatsen ‘akkoorden’ tussen aanhalingstekens, want de belastingbetaler heeft in de praktijk vaak weinig keus. Het alternatief is naar de rechtbank gaan wat in de praktijk tot zeven jaar kan duren.
  4. Bedrag: het vierde onderdeel bestaat uit meerdere factoren waaronder het bedrag waarover de naheffingen en eventuele boetes worden opgelegd.

Overigens worden de bonussen uiteindelijk over teams verdeeld, er dient derhalve ook sprake te zijn van teamprestaties. Verder kan de inspecteur niet zijn eigen zaken kiezen, die worden toebedeeld door hoofdinspecteuren.

Zelfs al blijkt de naheffing onterecht

Het is vele ingewijdenen, waaronder de Spaanse vakorganisatie van belastingadviseurs (Aedaf), al jaren een doorn in het oog dat de bonus van inspecteurs mede gebaseerd is op de hoogte van het bedrag dat zij naheffen, ondanks als deze naheffing later door de rechter als onterecht wordt beschouwd.

De bonusstructuur leidt zo tot confrontatie en tot rechtzaken die jaren kunnen duren, veel geld kosten en tot onzekerheid en problemen bij de belastingbetaler leiden. Het opleggen van een naheffing lijkt zo een hoger doel te kunnen zijn dan de juistheid van de naheffing op zich.

Bron: Expansión.

Mening EuroEconomics

Wij zijn vóór een correcte afdracht van belastingen. Je zou soms bijna vergeten dat daar ziekenhuizen, wegen, veiligheid en onderwijs van betaald worden. Spanje heeft dat net als vrijwel alle landen hard nodig.

Een ander verhaal is datde beloningsmethodiek van de belastinginspecteurs tot een houding leidt die doorschiet. Dit leidt zoals we helaas vaker zien in Spanje tot remmende confrontatie in plaats van constructieve vooruitgang.

Wij zouden graag zien dat een deel van het huidige budget ingezet zou worden voor voorlichting om de mentaliteit te veranderen en om zo Spanje nog weer leuker en vriendelijker te maken.

Meer informatie over dit onderwerp

Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je een andere vraag die je ons voor wil leggen?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Er zijn hier geen kosten aan verbonden en je bent van harte welkom.