Neem makkelijk contact op

Blog Post

Makkelijk een vraag stellen aan onze specialisten? Klik hier. Vrijblijvend, geen kosten.

Wij zijn vóór belasting betalen c.q. bijdragen aan de maatschappij, maar wat de Spaanse fiscus nu weer had bedacht …

Financieringskosten liquide bedrijven toch aftrekbaar

De Spaanse fiscus voert al geruime tijd een strijd tegen zogenaamde overtollige vermogens in bedrijven, zowel op nationaal als lokaal niveau.

De gedachte is dat als vermogens in vennootschappen worden aangehouden, terwijl ze daar niet nodig zijn voor de bedrijfsvoering, dat dit dan de fiscale (bij)reden heeft om deze vermogens buiten de vermogensbelasting te houden, hetgeen onder bepaalde condities mogelijk is.

De Hoge Raad snapt het

De Hoge Raad in Spanje heeft nu een streep gehaald door het niet toestaan van aftrek van financiëringskosten omdat het betreffende bedrijf volgens de fiscus voldoende liquiditeit had en derhalve een bepaalde nieuwe en extra financiëring niet nodig had.

De rentebetalingen waren volgens de fiscus onverplichte vrijwillige uitgaven en kwamen daardoor niet voor aftrek in aanmerking.

De Hoge Raad heeft gesteld dat het aan een bedrijf zelf is om de mate van liquiditeit en het aangaan van leningen te bepalen, mits de leningen verder marktconform zijn en zowel deze leningen als de interest en eventuele andere gerelateerde kosten correct verwerkt worden in de boekhouding gebaseerd op de bijbehorende onderliggende stukken c.q. contracten.

Bron: Spaans financieel dagblad Expansion, 5 september 2022.

Mening EuroEconomics

Wij hopen dat de Spaanse fiscus niet met al te veel maatregelen komt die het al zo fragiele Spaanse bedrijfsleven eerder richting een nog slechtere balans drijft dan naar een gezonde bedrijfsvoering.

Wij zijn een voorstander van een gezonde balans en zijn het vanuit die insteek volledig eens met de Hoge Raad.

Verder benadrukken wij als altijd dat ook wij Spanje een geweldig land vinden en dat we met EuroEconomics ook een groot voorstander zijn van correcte belastingafdrachten c.q. bijdragen aan de maatschappij.

Wil jouw bedrijf ook succesvol zaken doen in Spanje?

Wij richten dochterbedrijven één tot drie maanden sneller op dan andere kantoren doordat:

  • Wij weten precies welke documentatie en informatie er nodig is vanuit Nederland en België.
  • Wij weten hoe we de fiscaal-juridische en volmacht structuren van het Spaanse dochterbedrijf op de structuren van het Nederlandse of Belgische moederbedrijf af dienen te stemmen.

Wij hoeven dit wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, met ons kun je direct van start.

Vanwege dezelfde reden kun je via ons zes maanden tot een jaar eerder in full business zijn dan via andere partijen (die mogelijk op andere gebieden weer meer gespecialiseerd zijn dan wij, geen probleem, maar ook niet jouw of ons voordeel).

Profiteer van onze tips

Wij houden relaties gratis op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Wil je ook op de hoogte blijven?

Meld je dan makkelijk aan via een klik op de button ‘Gratis Tips’ rechts op deze pagina. Zorg dat je meer weet dan je concullega 🙂.

Makkelijk informatie opvragen

Vragen hierover? Leg je situatie makkelijk aan ons voor.

Wij verstrekken je binnen een dag informatie voor een sneltraject en inzicht in de kosten.

Je kan ons gewoon in het Nederlands bellen (0034 93 215 1223) of mailen naar team@euroeconomics.com.