Neem makkelijk contact op

Blog Post

Volgens de Spaanse fiscus is een veel toegepaste vorm van ‘belastingontwijking’ dat zelfstandig ondernemers en speciale beroepsgroepen zonder zakelijke doeleinden een vennootschap oprichten met (volgens de Spaanse fiscus) als enige doel te profiteren van de extra faciliteiten en het lagere belastingtarief. De vennootschapsbelasting in Spanje bedraagt maximaal 28% (2015) en is aanzienlijk lager dan de tarieven van de Spaanse inkomstenbelasting met tarieven oplopend tot 49,5%.

De Spaanse belastingdienst heeft zich voor 2015 als doel gesteld om een einde te maken aan deze vorm van ‘belastingontwijking’ en gaat hier voorbij aan het feit dat er ook andere redenen zijn om met vennootschappen te werken. (Opmerking: ondernemers die in Spanje zouden werken met in Nederland gebruikelijke bedrijfsstructuren met bijvoorbeeld Holding BV’s, Management BV’s, Vastgoed BV’s, enzovoorts, kunnen dan in Spanje als fraudeurs worden bestempeld en worden vervolgd).

De Spaanse fiscus richt zich hierbij in eerste instantie op specifieke beroepsgroepen zoals advocaten, adviseurs, artiesten, auteurs en sporters. Mocht uit de controle blijken dat de opgerichte vennootschap niet past bij de aard van de economische activiteiten dan wordt men met terugwerkende kracht belast met het hogere inkomstenbelastingtarief en kan men daarnaast rekenen op een boete.