Neem makkelijk contact op

Blog Post

Als onderdeel van het ‘Anti-Fraude Plan’ heeft Spanje een extra commissieregeling voor belastinginspecteuren ingesteld. Het doel is om 1,6 miljard euro extra aan belastingen binnen te halen.

Wij merken de laatste jaren sowieso al een hardere en agressievere opstelling van de fiscus. Er worden diverse instrumenten ontworpen om fraudeurs aan te pakken (op zich een goede zaak), maar in de praktijk worden deze instrumenten gebruikt om toch weer makkelijk te scoren.

En precies buitenlanders en Spaanse dochterbedrijven van buitenlandse moederbedrijven zijn een ideaal doelwit: het zijn geen ‘vriendjes’ waardoor er scheve gezichten in de omgeving kunnen ontstaan en zij hebben vaak hoge inkomens of vermogens – daar valt wat te halen!

Het feit dat het juist deze groep is die investeert, werkgelegenheid creeërt, geld besteedt in Spanje en ook al meer dan gemiddeld belasting betaalt, daar heeft de inspecteur geen boodschap aan.

Het doel van de Spaanse belastinginspecteur is helaas niet om tot een goede heffing te komen en daarvoor structureel overleg met de belastingbetaler te voeren, maar om ‘commissie te scoren’.  

Ons advies is nog meer dan ooit om je aangiften zo nauwkeurig en compleet mogelijk in te dienen. Hoe beter je je belastingzaken regelt, hoe meer je van de zon kan genieten.