Neem makkelijk contact op

Blog Post

Catalonië is de eerste Spaanse autonome gemeenschap die een speciale belasting invoert op luxe goederen. De maatregel gaat retroactief in en is onder meer bedoeld om fraude tegen te gaan.

Luxe bezittingen belast met 0,2-2,75%

Al deze bezittingen worden beschouwd als ‘niet-productieve activa’ en de eigenaars moeten een heffing betalen van tussen de 0,2 en 2,75 procent.

De maatregel treft de volgende goederen, die geregistreerd zijn op naam van rechtspersonen:

  • Woningen die niet zakelijk ingezet worden
  • Voertuigen met een vermogen van meer dan 200pk
  • Pleziervaartuigen
  • Helikopters
  • Privé vliegtuigen
  • Antiek
  • Sieraden en juwelen
  • Kunstwerken

Waarde

In het geval van vastgoed zal de kadastrale waarde als uitgangspunt worden genomen. Als het gaat om kunst en antiek, wordt er gekeken naar de waarde op dit moment. Bij de overige goederen de worden dezelfde criteria toegepast als bij de bepaling van de belastingen in het geval van successierechten, donaties, patrimoniumoverdrachten en gedocumenteerde juridische handelingen.

Retroactief

De maatregel gaat retroactief in en belastingbetalers krijgen tot november dit jaar de tijd om de verschuldigde belastingen over 2017, 2018 en 2019 in te dienen en te betalen.

Fraudebestrijding

Het doel van de maatregel is voorkomen dat mensen hun bezittingen op naam van bedrijven stellen, om ze niet aan te hoeven geven bij de berekening van de vermogensbelasting. De regioregering hoopt dat met de bepaling rijkdom in de regio beter wordt verdeeld en beschouwt de maatregel ook als een vorm van fraudebestrijding.

Groen licht

De maatregel werd al goedgekeurd door de regioregering en nu is het aan het regioparlement om zich erover uit te spreken. In 2017 gaf het parlement reeds groen licht, maar het Grondwettelijk Hof schorste de bepaling. In februari 2018 werd de maatregel na een inhoudelijk wijziging alsnog geaccepteerd.

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.