Neem makkelijk contact op

Blog Post

  • Werknemers raken recht op ‘paro’ niet kwijt

  • Bedrijven dienen uitkeringen aan te vragen

Bedrijven die tijdelijk arbeidscontracten moeten ontbinden of werktijden verkorten als direct gevolg van de afgekondigde noodtoestand (bijvoorbeeld verplichte stillegging activiteiten, sluiting winkels, geen toelevering grondstoffen, etc) kunnen hiervoor snel en zonder veel administratieve rompslomp een aanvraag indienen bij de autoriteiten. Deze procedure wordt een ERTE genoemd. 

Geen minimum duur arbeidsverleden

Werknemers die worden getroffen door een ERTE als gevolg van de coronacrisis, hebben recht op een werkloosheidsuitkering, zelfs als ze de afgelopen zes jaar niet minstens 360 dagen premie hebben bijgedragen (wat normaal wel een voorwaarde is om in aanmerking te komen voor een uitkering) aan de Seguridad Social.

Bovendien wordt de tijd dat ze deze werkloosheidsuitkering ontvangen niet afgetrokken van de maanden dat ze recht hebben op een uitkering, mochten ze in de toekomst opnieuw werkloos raken. Aangezien openbare instanties in het land wegens de alarmtoestand gesloten blijven, is er besloten dat werknemers hun uitkeringen niet zelf hoeven aan te vragen. Het zijn de bedrijven die het verzoek moeten indienen namens alle werknemers die door de maatregel worden getroffen.

Hoe dient een bedrijf de aanvraag in?

1. De SEPE heeft een sjabloon in Excel-formaat beschikbaar gesteld, dat bedrijven moeten invullen met de gegevens van de getroffen werknemers. Na voltooiing moet het elektronisch naar de SEPE worden verzonden.

2. Bedrijven moeten vervolgens bedrijfscertificaten toesturen (elektronisch, zoals tot nu toe ook het geval was).

De volgende link geeft toegang tot de SEPE-website die over deze maatregel rapporteert en die de aangegeven Excel-sjabloon bevat.

http://www.sepe.es/HomeSepe/COVID-19/informacion-empresas.html

Meer nieuws COVID-19 maatregelen Spanje

 

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.