Neem makkelijk contact op

Blog Post

De Spaanse Belastingdienst (AEAT) heeft een rapport gepubliceerd, waarin wordt gewaarschuwd voor onjuist gebruik van Beheer BV’s. Onjuist gebruik kan leiden tot naheffing van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw en vermogensbelasting.

Het waarschuwing komt nadat recentelijk diverse politici in opspraak raakten vanwege de manier waarop zij gebruik maken van Beheer BV’s.

De Belastingdienst benadrukt dat het niet het doel is om het gebruik van dit soort BV’s te voorkomen, maar wijst er wel op dat ze op de juiste manier gebruikt moeten worden.

Waar let de fiscus in Spanje speciaal op

In het bijzonder wordt gewaarschuwd voor:

  • Het factureren van diensten door Beheer BV’s terwijl deze diensten niet daadwerkelijk door of via deze BV’s geleverd zijn.
  • Het factureren van diensten terwijl de BV in termen van personeel en middelen niet de substantie en structuur heeft om deze diensten te kunnen leveren.
  • Het niet marktconform waarderen van diensten, doorgaans met als doel om inkomen via een Beheer BV te genereren om zo slechts het lagere tarief vennootschapsbelasting te betalen in plaats van de hogere tarieven inkomstenbelasting.
  • Het stellen van activa zoals huizen, auto’s en boten op naam van de Beheer BV die in principe voor privé gebruik bedoeld zijn.

Privé gebruik en BTW

Ook waarschuwt de AEAT voor gevallen waarbij belastingbetalers een deel van hun vermogen (woning, tweede woning, voertuigen, jachten) overdragen aan de BV en de daarbij behorende onkosten met het doel de kosten af te trekken en de IVA (btw) terug te kunnen vorderen.

Juist gebruik onveranderd vrij toegestaan

Ter ‘geruststelling’ (?) vermeldt de Belastingdienst in het rapport dat het niet het doel is ’te voorkomen dat een belastingbetaler een activiteit door middel van een BV kan ontplooien, omdat iedere ondernemer vrij is om te kiezen hoe hij zijn beroep uitoefent.’

Bron: Expansión.

Is jouw Beheer BV in Spanje goed opgezet?

Heb jij een Beheer BV in Spanje en wil je laten checken of de opzet goed is? Wij doen dit als service.

Mail voor een gratis analyse naar EuroEconomics Spanje, de initiatiefnemer van BelastingenSpanje:

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.