Neem makkelijk contact op

Blog Post

Barcelona controleert illegale verhuur

De gemeente Barcelona heeft afgelopen jaar aan eigenaren van 388 woningen aangegeven dat deze woningen niet meer verhuurd mogen worden aan toeristen vanwege het ontbreken van de benodigde licentie. Er zijn 32 woningen verzegeld.

De gemeente Barcelona heeft van 779 eigenaren gegevens aan de fiscus verstrekt en geeft aan dit periodiek te zullen blijven doen.

Er zijn in totaal 2.146 inspecties uitgevoerd. Dit betroffen voornamelijk woningen die via Airbnb en Homeaway te huur werden aangeboden en waarvan buren hadden geklaagd over overlast.

Aanbieders van woningen voor verhuur aan toeristen zijn tegenwoordig verplicht om de licentienummers te vermelden. Beide genoemde webbedrijven zijn beboet met twee keer 30.000 euro vanwege onvolledige gegevensvermelding en het niet tijdig reageren op informatieverzoeken van de gemeente. De bedrijven zijn in beroep gegaan.

De gemeente Barcelona komt met name in aktie als er klachten van buren zijn maar controleert ook websites waar woningen te huur worden aangeboden.