Neem makkelijk contact op

Blog Post

Niet-residenten die een woning of andere bezittingen hebben in Spanje kunnen verplicht zijn om aangifte vermogensbelasting te doen.

Hier is sprake van als de ‘netto waarde’ van de woning of andere bezittingen in Spanje de landelijke en/of regionale vrijstellingen te boven gaan. Onder de netto waarde wordt de aankoopwaarde óf andere vastgestelde hogere fiscale waarde – zoals bijvoorbeeld een taxatie voor een belastinginspectie – mín de schulden die op de bezittingen rusten, zoals een hypotheek.

Van belang voor niet-residenten is dat zij sinds 2015 kunnen kiezen of zij voor de belastingaangifte gebruik maken van het nationale regime of van het regime dat in de betreffende communiteit (‘deelstaat’) van toepassing is. In enkele gevallen is het lokale regime voordeliger zoals bijvoorbeeld Madrid, in enkele andere gevallen het nationale regime, bijvoorbeeld als de woning in Aragon of Catalonië gelegen is.

Deze afweging is van belang omdat de vrijstellingen per communiteit kunnen verschillen in Spanje. Het kunnen kiezen tussen aangifte te doen in de regio waar zich het zwaartepunt van de bezittingen bevind of het nationale tarief is een recht. Elk jaar opnieuw kan deze afweging gemaakt worden. Bij Euro Economics, de intiatiefnemer van deze website, wordt deze analyse jaarlijks automatisch voor je gemaakt.

Indien de bruto waarde van de bezittingen – aankoopwaarde of andere hogere fiscale waarde zónder aftrek van schulden – meer is dan twee miljoen euro, dan dient altijd belastingaangifte gedaan te worden.

De uiterste aangiftedatum voor de aangifte vermogensbelasting is in Spanje 30 juni 2016.

Wil je meer informatie over deze belastingaangifte? Mail ons vrijblijvend. Wij zijn je graag van dienst en je krijgt binnen één werkdag reactie.